Homeopathie, Ervaringen homeopathie 
Zwanger dankzij homeopathie

Zwanger dankzij homeopathie

Na vijftien jaar de pil geslikt te hebben, vond Sanne dat...

 Homeopathie, Ervaringen homeopathie 
Artrose een halt toeroepen

Artrose een halt toeroepen

Marion Maassen is bijna 62 jaar als ze voor het eerst bij...

 Homeopathie, Ervaringen homeopathie 
Geen amputatie door homeopathie

Geen amputatie door homeopathie

25 jaar geleden werd Arie van den Bergh plotsklaps getroffen...

 Nieuws 
Arts Henk Fransen streeft naar medicijnloos ziekenhuis

Arts Henk Fransen streeft naar medicijnloos ziekenhuis

Henk Fransen studeerde in 1985 af als arts. Tijdens zijn...

Terug naar het overzicht

Wat is het verschil tussen de reguliere geneeskunde en homeopathieReguliere geneeskunde en homeopathie


In de homeopathie krijgt u een geneesmiddel dat gelijksoortig is aan de klacht. De geneesmiddelen die de huisarts voorschrijft zijn juist tegengesteld aan uw klacht.

In homeopathische kringen wordt voor de reguliere geneeskunde de term allopathie gebruikt, dat is afgeleid van de Griekse woorden allos en pathos. Allos staat hier voor tegenovergesteld en pathos voor lijden. De geneesmiddelen die de huisarts voorschrijft, werken namelijk niet gelijksoortig maar juist tegengesteld aan de klacht. Als u bijvoorbeeld last van maagzuur heeft, krijgt u bij de reguliere geneeskunde een geneesmiddel dat tegengesteld is: een basisch middel dat zuur kan binden. Als u angstig of opgewonden bent, krijgt u een kalmerend middel; zijn de luchtwegen verkrampt, krijgt u iets dat verslappend werkt op de spieren van de luchtwegen, enzovoort. In de homeopathie geeft men een geneesmiddel dat gelijksoortig is aan de klachten. Een voorbeeld kan dit wellicht verduidelijken.

Iemand heeft last van koude voeten. In de reguliere geneeskunde zou men adviseren de voeten op de verwarming of op een elektrische deken te leggen. Dat helpt, maar zodra de warmtebron is verwijderd, zijn de voeten snel weer koud, zo niet nog kouder dan tevoren. Het lichaam krijgt namelijk een signaal dat de voeten te warm zijn. Daarop wordt het warmte reguleringsmechanisme in werking gezet om de voeten juist nog verder af te laten koelen. In de homeopathie zou men bijvoorbeeld kunnen aanraden om een tijd met blote voeten in de sneeuw te lopen. Zo worden de voeten weliswaar in eerste instantie nog kouder, maar bij binnenkomst zullen de voeten al gauw vanzelf gaan gloeien en warm aanvoelen. Het interne mechanisme wordt op deze manier namelijk gestimuleerd om de voeten extra te verwarmen.

Met andere woorden: Bestrijd de klacht met iets wat een gelijkend effect heeft, dan zorgt de reactie van het organisme er zelf voor dat de klacht verdwijnt. In de homeopathie heet dat een beroep doen op de levenskracht van de patiƫnt. Deze levenskracht zet het organisme aan tot zelfgenezing.

Vind een homeopaat!

Zoek op: plaats of postcode
Zoek op achternaam

Wie zijn wij

De NVKH is een vereniging van professionele homeopaten. De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben een beroepsopleiding klassieke homeopathie gevolgd van 5 tot 6 jaar en stellen hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. 

Contact NVKH

Crown Business Center
Tolnasingel 1 - C21
2411 PV Bodegraven

T: (0172) 49 95 95 
E: info@nvkh.nl