Terug naar het overzicht

Beginverergeringen bij gebruik homeopathische geneesmiddelen


Na het innemen van een homeopathisch geneesmiddel kan het voorkomen dat er korte tijd een verergering van de klachten optreedt. Ook kunnen er na inname kortdurende uitscheidings­re­ac­ties voorkomen, zoals meer transpiratie, witte vloed, neusloop, huiduitslag en dergelijke. Dit zijn genezingsreacties die slechts bij enkele patiënten optreden.

Het gebeurt ook wel dat tijdens de behandeling bepaalde klachten terugkomen die u vroeger heeft gehad. Dit kan in principe als een gunstig verloop van de therapie worden beschouwd. Bij alle reacties geldt dat als ze in uw ogen te heftig worden u contact kunt opnemen met uw homeo­paat.

Ongewenste reacties kunnen optreden bij langdurige inname van homeopathische geneesmiddelen zonder professionele begeleiding van een klassiek homeopaat. Deze reacties moeten goed worden onderscheiden van een beginvererge­ring van klachten. Een beginverergering is tijdelijk en niet schadelijk. Alleen een goed opgeleid klassiek homeopaat kan het verschil tussen beide reacties op juiste wijze beoordelen.

Wie zijn wij

De NVKH is een vereniging van professionele homeopaten. De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben een beroepsopleiding klassieke homeopathie gevolgd van 5 tot 6 jaar en stellen hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. 

Contact NVKH

Crown Business Center
Tolnasingel 1 - C21
2411 PV Bodegraven

T: (0172) 49 95 95 
E: info@nvkh.nl