wetenschappelijk onderzoek
wetenschappelijk onderzoek

"Het gelijke met het gelijksoortige genezen is onzin"

"Het idee van 'het gelijke met het gelijksoortige genezen' slaat nergens op"

Het gelijke met het gelijksoortige genezen is een van de basiswetten van de homeopathie. De stelling dat het nergens op slaat is zelf onzinnig. Deze werking is al bekend sinds de oudheid. En ook nu nog wordt het principe volop toegepast, ook binnen de biologie en toxicologie. 

Het idee is, dat een stof die in grote doses schadelijk (giftig) kan zijn, in minimale hoeveelheid genezing kan brengen. De naam daarvoor is 'hormesis', een begrip dat al tientallen jaren bekend is en steeds beter wordt begrepen. Bijvoorbeeld:

  • Digitalis in hoge doses veroorzaakt een onregelmatige hartslag, maar wordt in lage dosis voor deze omstandigheid routinematig toegepast. 
  • De amfetamine-achtige stof Ritalin ("speed") wordt gebruikt om ADHD te genezen.
  • Kleine doses van allergenen worden bij hypergevoelige patiënten gebruikt om ze minder gevoelig te maken voor die stof. 

Een groot verschil ten opzichte van regulier is echter, dat de dosis van een homeopathisch middel zo klein is, dat er geen vergiftiging kan optreden. Daardoor hebben homeopathische middelen ook geen bijwerkingen. Van echt giftige stoffen zijn ook alleen hoge potenties verkrijgbaar (vanaf 12C of 24D), waar moleculen van de giftige stof niet meer in aan te tonen zijn. Ze werken wel, en dat is precies het mechanisme waar we nog onvoldoende van weten.
© C.Kars

Het oorspronkelijke artikel over dit onderwerp is te vinden op https://www.hri-research.org/resources/homeopathy-faqs/the-idea-of-like-cures-like-makes-no-sense/

 

Wie zijn wij

De NVKH is een vereniging van professionele homeopaten. De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben een beroepsopleiding klassieke homeopathie gevolgd van 5 tot 6 jaar en stellen hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. 

Contact NVKH


Nieuwstraat 33
2406 TN Alphen aan de Rijn

T: (0172) 49 95 95 
E: info@nvkh.nl