wetenschappelijk onderzoek
wetenschappelijk onderzoek

"Homeopathie in vergelijking met reguliere geneeskunde: het werkt niet"

"Vergelijk je homeopathie met conventionele geneeskunde dan zie je dat het niet werkt"

Onderzoeken die de effectiviteit van homeopathie vergeleken met conventionele geneeskunde laten zien dat homeopathie in staat is dezelfde of zelfs betere resultaten te verkrijgen als conventionele geneeskunde. De volgende opsomming van onderzoeken kan meer in detail worden nagelezen op de betreffende pagina van het Homeopathic Research Institute. Dit instituut heeft een aantal onderzoeken op een rij gezet.

Geïndividualiseerde homeopathie ('Klassiek')

Depressies
Een recent uitgevoerd onderzoek volgens de 'gouden standaard' (RCT,  randomized placebo-controlled trial) vergeleek de effectiviteit van een geïndividualiseerde homeopathische behandeling (dus met middelen die op de persoon waren uitgezocht) met een behandeling met Fluoxetine (Prozac) bij vrouwen met matige tot ernstige depressie in de menopauze.

Beide behandelingen bleken veilig te zijn en beide hadden een effect dat duidelijk verschilde van placebo. De klinische verbetering van depressieve klachten was bij de homeopathische behandeling groter en bovendien verbeterden ook de typische menopauze klachten van de patiënten, wat Fluoxetine niet deed.

Oorontstekingen bij kinderen
Onderzoek in India (RCT) onder 81 kinderen had als uitkomst dat een geïndividualiseerde homeopathische behandeling even effectief was als een conventionele behandeling. De laatste bestond uit vier gebruikelijke reguliere geneesmiddelen, voorgeschreven op geleide van de klachten.

Bovenste luchtweg infecties
Een internationale studie gaf als resultaat dat de homeopathische behandeling van bovenste luchtweginfecties en oorklachten niet onderdeed voor een conventionele behandeling. De studie werd in 8 landen uitgevoerd (ook in Nederland) en er waren 1577 patiënten bij betrokken.

Niet-geïndividualiseerde homeopathie ('Klinisch')

Duizeligheid
Het homeopathische medische product 'Vertigoheel' werd in vier verschillende onderzoeken vergeleken met reguliere behandeling van duizeligheid. Een meta-analyse liet zien dat Vertigoheel niet minder presteerde dan betahistine en demenhydratine (die regulier voor duizeligheid worden voorgeschreven) als het gaat om het aantal keren dat duizeligheid optrad, de duur en intensiteit ervan.

Chronische algemene klachten
Een onderzoek in Duitsland over bijna 500 patiënten liet zien dat de homeopathische behandeling van chronische klachten klinisch gemeten betere resultaten had dan conventionele geneesmiddelen en tegen dezelfde kosten.
© C.Kars

Bijzonderheden over deze onderzoeken zijn na te lezen op de volgende pagina: <https://www.hri-research.org/resources/homeopathy-faqs/if-you-tested-homeopathy-against-conventional-medicine-youd-see-it-doesnt-work/

 

Wie zijn wij

De NVKH is een vereniging van professionele homeopaten. De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben een beroepsopleiding klassieke homeopathie gevolgd van 5 tot 6 jaar en stellen hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. 

Contact NVKH


Nieuwstraat 33
2406 TN Alphen aan de Rijn

T: (0172) 49 95 95 
E: info@nvkh.nl