wetenschappelijk onderzoek
wetenschappelijk onderzoek

"Homeopathie kán niet werken"

"Wetenschappers zeggen dat homeopathie niet mogelijk is"

Maar er is een aantal wetenschappers dat beslist niet gelooft dat homeopathie niet mogelijk is. Die zelfs zeggen, dat homeopaten gelijk hebben met hun gebruik van hoge potenties. Een van hen is prof. Luc Montagnier, die in 2008 de Nobelprijs won voor zijn ontdekking van HIV. Hij stelt op basis van onderzoek dat water in staat is de originele moleculen 'na te bootsen'.

Luc Montagnier is een Franse viroloog. Op dit moment verricht hij onderzoek naar de elektromagnetische eigenschappen van biologische substanties, zoals DNA en bacteriën. Hij maakt daar, op de manier van homeopathische geneesmiddelen, zeer hoge potenties van, door middel van verdunnen met water en schudden. In 2011 vertrok hij, 78 jaar oud, naar China om daar zijn werk voort te zetten. 'Omdat er zoveel angst rond dit thema in Europa heerst', zei hij.

Wetenschap is constant in beweging. Wat vandaag 'onwaar' is, blijkt morgen ineens wel waar te zijn. Soms vanuit een totaal andere discipline. Dat was bijvoorbeeld het geval bij maagzweren, die 'niet door een bacterie konden worden veroorzaakt, omdat bacteriën in de zeer zure omgeving van de maag niet konden overleven'. Het bleek toch juist te zijn: de Helicobacter pylori is de meest voorkomende oorzaak van een maagzweer, zo vonden de wetenschappers dr. B. Marshall en dr. R. Warren. Zij hebben daar in 2005 de Nobelprijs voor gekregen.

Als het over medische wetenschap gaat, moet je je afvragen wat het woord 'onmogelijk' in de mond van een wetenschapper (op het gebied van de geneeskunde) eigenlijk betekent. Misschien heeft deze persoon (of groep) er wel belang bij om iets 'onmogelijk' te verklaren. Maar in elk geval komt het vaak genoeg voor dat 'onmogelijk' toch niet de juiste kwalificatie voor een verschijnsel is.
© C.Kars

Het oorspronkelijke artikel is te lezen op: https://www.hri-research.org/resources/homeopathy-faqs/scientists-say-homeopathy-is-impossible/

Het interview met Luc Montagnier: https://www.scribd.com/document/47426344/Luc-Montagnier-French-Nobelist-on-homeopathy

 

Wie zijn wij

De NVKH is een vereniging van professionele homeopaten. De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben een beroepsopleiding klassieke homeopathie gevolgd van 5 tot 6 jaar en stellen hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. 

Contact NVKH


Nieuwstraat 33
2406 TN Alphen aan de Rijn

T: (0172) 49 95 95 
E: info@nvkh.nl