wetenschappelijk onderzoek
wetenschappelijk onderzoek

"Slecht onderzoek, dus onbetrouwbaar"

"Homeopathisch onderzoek is slecht en de uitkomsten dus onbetrouwbaar"

Er is slechts één onderzoek (meta-analyse) dat de kwaliteit van homeopathische onderzoeken vergelijkt met die van conventionele onderzoeken. Daaruit bleek dat er meer homeopathische onderzoeken van een hoge kwaliteit werden gevonden dan conventionele. 

Er bestaan zeker onderzoeken over homeopathie die volgens de huidige standaards niet meer aan de eisen van goed onderzoek voldoen. Dat zijn met name onderzoeken die enkele tientallen jaren geleden zijn uitgevoerd. Op dit moment is nog altijd een groot deel van de homeopathische onderzoeken van onvoldoende kwaliteit. Bij conventionele onderzoeken geldt overigens iets vergelijbaars:

Het laat maar weer zien dat op gebied van geneeskunde (homeopathisch of conventioneel) het verbeteren van de standaard voor goed onderzoek een voortdurend punt van zorg moet zijn.

Wat verder opvalt is, dat er studies van goede kwaliteit zijn die laten zien dat homeopathie effectief is. 
© C.Kars

Lees het oorspronkelijke artikel op de pagina van het HRI: https://www.hri-research.org/resources/homeopathy-faqs/research-done-in-homeopathy-is-poor-quality-so-you-cant-trust-the-results

Wie zijn wij

De NVKH is een vereniging van professionele homeopaten. De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben een beroepsopleiding klassieke homeopathie gevolgd van 5 tot 6 jaar en stellen hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. 

Contact NVKH


Nieuwstraat 33
2406 TN Alphen aan de Rijn

T: (0172) 49 95 95 
E: info@nvkh.nl