Terug naar het overzicht

Europees advies over homeopathie gebaseerd op frauduleus onderzoek. Nu komt de aap uit de mouw.

De werking van homeopathie is al lang bewezen. Zo werd in 1997 bewezen dat homeopathische middelen significant beter werken dan een placebo.

De European Academies Science Advisory Council (EASAC), de koepel van Europese Wetenschapsacademies, claimt dat er geen bewijs is, maar baseert dit op onbetrouwbare, deels frauduleuze rapporten.

Tot die conclusie is de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG) gekomen.

Veilig
Er zijn vier meta-analyses gedaan naar alle studies over homeopathie. Die waren allemaal positief. De conclusie van de vierde meta-analyse (Klaus Linde, Lancet, 1997) was dat homeopathie significant beter werkt dan een placebo.

De EASAC baseert haar conclusie echter op een vijfde meta-analyse, die gebaseerd blijkt te zijn op onvergelijkbare onderzoeken. De koepel haalt ook een Australische studie aan waarin, zo is gebleken, gegoocheld is met de cijfers. De organisatie stelt daarnaast zonder onderbouwing dat homeopathie schadelijk kan zijn. Alle onderzoeken wijzen echter uit dat homeopathie veilig is en geen bijwerkingen heeft.

200.000
Gewone medicijnen brengen daarentegen wel veel bijwerkingen met zich mee. Voor een bijwerking moet je dan vaak weer een ander medicijn gebruiken. Het gevolg is dat sommige mensen een hele reeks medicijnen hebben en alsnog last van bijwerkingen hebben. Volgens medicijnwaakhond EMA overlijden in de EU jaarlijks ongeveer 200.000 mensen aan de bijwerkingen van reguliere medicijnen.

Totaalbeeld
Homeopathische geneesmiddelen worden niet alleen uitgezocht op de ziekte of klacht, maar er wordt ook gekeken naar het totaalbeeld van de mens. Het is hierdoor een individuele vorm van geneeskunde. Niet ieder mens reageert namelijk hetzelfde op een geneesmiddel.

Erkende behandelmethode
In andere landen is homeopathie al een officieel erkende behandelmethode. In Zwitserland wordt homeopathie volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
In India, Brazilië en verschillende Amerikaanse staten is het zelfs een medisch specialisme.

[AVIG]

Wie zijn wij

De NVKH is een vereniging van professionele homeopaten. De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben een beroepsopleiding klassieke homeopathie gevolgd van 5 tot 6 jaar en stellen hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. 

Contact NVKH

Crown Business Center
Tolnasingel 1 - C21
2411 PV Bodegraven

T: (0172) 49 95 95 
E: info@nvkh.nl