Terug naar het overzicht

India: Versoepeling regelgeving voor homeopathische geneesmiddelen


In Indiase apotheken mogen voortaan homeopathische geneesmiddelen over de counter worden verkocht. Voorheen verhinderde wetgeving de verkoop van homeopathische en allopathische geneesmiddelen vanuit dezelfde apotheek.

Op aanbeveling van de Drugs Technical Advisory Board (DTAB), unie ministerie van gezondheid en familie welzijn is de Geneesmiddelen&Cosmetica wetgeving 1945 gewijzigd. DE DTAB heeft bij de regering aangedrongen om de verkoop van homeopathische geneesmiddelen te reguleren en maatregelen te nemen om de toegankelijkheid van homeopathische geneesmiddelen te vergroten.

Nu de wetgeving is gewijzigd mogen Indiase allopathische apothekers homeopathische geneesmiddelen over de counter verkopen. Bronnen zeggen echter dat farmaceutische bedrijven niet in het hele land leveren, vooral niet in de afgelegen gebieden.

Er zijn ongeveer 225.000 homeopathisch werkende artsen in India, om en nabij 8000 erkende homeopathische dispensaria en meer dan 200 erkende ziekenhuizen. De markt omtrent homeopathische geneeskunde is dan ook groot in India.

De nieuwe wetgeving verbiedt de losse verkoop van homeopathische geneesmiddelen en verplicht de verkooppunten om enkel volledig afgesloten medicamenten of verdunningen te verkopen. Consulten mogen niet worden afgenomen door apotheken. Artsen mogen vanuit hun praktijk homeopathische geneesmiddelen blijven toedienen.

De wijziging in de regelgeving ontzenuwt ook de beschuldiging dat farmaeutische bedrijven van homeopathische middelen hun behandelcentra (en omzet) verdubbelen door het in dienst nemen van homeopatisch werkende artsen nu de verkoop van homeopahische geneesmiddelen ook via de apotheek mogelijk is.

Dr. M. Arulvanan, secretaris generaal van de Indian Homeopathic Medical Association (IHMA) zegt dat de gewijzigde regelgeving homeopathisch werkende artsen niet beperkt in het uitoefenen en voorschrijven van homeopathie naar hun eigen cliëntenkring.

De wetswijziging heeft daarnaast ook kwalificaties bedongen voor hen die homeopathische geneesmiddelen afgeven. Zo moet een homeopathische farmaceut nu gediplomeerd zijn in farmacie, gediplomeerd in homeopathie en chirurgie, gediplomeerd in homeopathische farmacie of academisch gediplomeerd zijn met minimaal 1 jaar ervaring met het werken met homeopathische geneesmiddelen.

 

Wie zijn wij

De NVKH is een vereniging van professionele homeopaten. De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben een beroepsopleiding klassieke homeopathie gevolgd van 5 tot 6 jaar en stellen hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. 

Contact NVKH

Crown Business Center
Tolnasingel 1 - C21
2411 PV Bodegraven

T: (0172) 49 95 95 
E: info@nvkh.nl