Terug naar het overzicht

Kan homeopathie ook helpen bij …?

Deze vraag hoorde ik in 2017 regelmatig in mijn praktijk voor klassieke homeopathie.
Of het nu gaat om een kind of een volwassene feit is: als iemand ergens last van heeft dan wil hij daar van af. Mensen streven naar geluk en gezondheid. Pijn vinden we niet fijn. Logisch. En ziek zijn ervaren we als samenleving al heel snel als lastig, of als zwak. Ja, het kan gaan wringen als er "iets" is wat ongemak geeft. 

Wat is dat "iets" dan? Vraagt u zich misschien af? Nou dat kan legio zijn. Zo zijn er mensen die wintertenen heel afschuwelijk vinden, of oorsuizen, of duizelingen bij het opstaan. Of  zweetaanvallen, zwemmerseczeem, paniekaanvallen, acné. Hoge bloeddruk. Psoriasis. Depressie. Ook hoor ik bijvoorbeeld vrouwen die het vervelend vinden dat ze zich soms zo apathisch voelen in het gezin. Of ouders die wanhopig zijn dat hun kindje zo veel buikpijn heeft.

En zo kan ik nog even doorgaan. Want iedere persoon kent wel zijn eigen klachten of kwalen. En het maakt niet uit of je man of vrouw bent of jong of oud. Een mens kan uit zijn balans raken en dan kunnen er klachten optreden.

Laatst mailde een moeder: "Kunt u ook iets doen bij bedplassen van mijn zoon van 12?" 
Of bijvoorbeeld de oudere vrouw die wanhopig is omdat ze zich zo alleen voelt en zo bang is voor de dood. Ja wat dat betreft kan ik stellen dat de vraag "of homeopathie ook kan helpen bij…?" oneindige vormen kent.

Terugkijkend op 2017 merk ik dat er in de samenleving vaak onduidelijkheid is over homeopathie. In de media wordt homeopathie regelmatig in een zeer negatief daglicht gezet. Helaas, zeer spijtig. Waar die negativiteit uit ontstaat is voor mij de vraag. En welk belang dergelijke communicatie dient snap ik ook niet. Maar daar ga ik nu niet op in.

Wel kom ik even terug op mijn eerdere zin:  "een mens kan uit balans raken. En dan kunnen er klachten optreden". Want met die klachten komen mensen bij mij. Waar het dan om gaat in de homeopathie is dat duidelijk wordt welke trigger er was, waardoor de klachten konden ontstaan. Dat zegt namelijk iets over de persoonlijke gevoeligheid. Die verschilt van mens tot mens. Stel er komen 10 kinderen bij me op consult met eczeem. Dan zal het per kind verschillen waar hij of zij gevoelig voor is. De één is bang om alleen te zijn, een ander kan zich onzeker voelen als kinderen in de klas naar hem kijken. Vanwege dat persoonlijke zal per kind een ander homeopathisch middel worden voorgeschreven. Ook kunt u denken aan mensen met slaapproblemen. Als ik daar in een consult over door praat dan kan de één slaapklachten hebben sinds vader is overleden. En een ander ontdekt dat het slechte slapen speelt sinds hij een slechte beoordeling heeft gehad op z'n werk. En ga zo maar door. 

Elke beleving van de trigger in een mensenleven is uniek. Als homeopaat behandel je op dat unieke. Daarom is mijn antwoord: "Ja homeopathie kan ook helpen bij …. uw klacht".  Met als aanvulling daarop: "de persoonlijke trigger en gevoeligheid van de mens moeten erbij worden betrokken". Want enkel dan kun je via homeopathie de persoonlijke weerbaarheid versterken, en kunnen klachten herstellen.


Mariëtte Bakker, klassiek homeopaat in Zwolle
www.dehomeopaat.com

Bron: Veluws Nieuws: www.veluws-nieuws.nl

Wie zijn wij

De NVKH is een vereniging van professionele homeopaten. De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben een beroepsopleiding klassieke homeopathie gevolgd van 5 tot 6 jaar en stellen hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. 

Contact NVKH

Crown Business Center
Tolnasingel 1 - C21
2411 PV Bodegraven

T: (0172) 49 95 95 
E: info@nvkh.nl