Terug naar het overzicht

 

Medische wereld, steek hand in eigen boezem

Meer vezels eten bij een spastische darm? Ervaringsdeskundige Dante Renzulli heeft zijn bedenkingen. Hij zocht zijn heil in het alternatieve circuit.

In Dagblad van het Noorden van 11 oktober lees ik als ervaringsdeskundige weer dezelfde ingestudeerde onzin: meer vezels eten bij een spastische darm. Kletskoek! Als eerste is spastische darm een ‘verzamelterm’ voor klachten waar men geen goede verklaring voor heeft. Met een kleurige folder kan je je daar als huisarts altijd mooi mee afmaken en de patiënt binnen een paar minuten de spreekkamer weer uitwerken. Ten tweede: een spastische darm is een‘overprikkelde’ darm en die moet je niet met extra vezels nog meer gaan prikkelen, die moet juist tot rust komen!

Darmklachten als gevolg van hooikoorts komen veel voor (histamine) maar te veel anti-histamine slikken kan een verstopping en dus nog meer darmklachten veroorzaken. Naast het kruid Ambrosia zorgt de introductie van het olijfboompje in de tuin met zijn agressieve pollen ook voor veel nieuwe hooikoortsklachten.

Een huisarts is voornamelijk een buffer tussen de patiënt en de zorgverzekeraar om doorverwijzen en dus hoge zorgkosten te vermijden. Na hun afstuderen gaan ze snel achterlopen, mede door de te hoge werkdruk (marktwerking). Bovendien is nu ook de apotheek op zijn stoel gaan zitten. Tot frustratie van de patiënt hebben huisartsen, maar ook specialisten, van dit soort specifieke medische aandoeningen vaak totaal geen kennis, maar als loopjongens van de farmaceutische miljardenindustrie van medicijnen des te meer. Als specialisten al enige kennis hebben van dergelijke darmklachten, dan is het de bovenstaande modieuze theoretische kennis uit boekjes en niet uit eigen onderzoek. Domme artsen, opgeleid door domme professoren. Dus voordat je na vele consulten (hoge zorgkosten) eindelijk terecht kan bij een diëtist of specialist, moet je eerst de confrontatie zoeken met je huisarts die jou als potentiële hypochonder een FODMAP-dieet aanraadt en steevast verwijst naar het internet. Dertig jaar geleden waren psychosomatische klachten onzin, volgens artsen. Tegenwoordig zijn ze 180 graden omgedraaid en zit alles waar ‘zij’ geen verklaring voor hebben bij voorbaat ‘tussen de oren’ en moet de patiënt dan maar een ibuprofennetje extra slikken. De volledig gedesillusioneerde patiënt komt dus niet meer en prutst zelf maar weer verder. De huisarts denkt ten onrechte ‘het zal wel over zijn’. Of nog erger: ‘mijn aanpak heeft gewerkt’.

Uiteindelijk heb ik noodgedwongen enig soelaas gevonden in het alternatieve circuit, alhoewel ook daar negen op de tien maar wat aanrommelen en vooral bezig zijn zichzelf te verrijken. Na vijftien jaar lang voortdurende darm- en bijholteontstekingen (zes keer per jaar) te hebben gehad – en een medicijnvergiftiging verder heeft geen enkele huis- of kno-arts of darmspecialist iets voor mij kunnen doen. Ik werd steevast naar huis gestuurd met de woorden ‘We kunnen niets vinden. Ik schrijf je druppels voor’. Toen een alternatieve arts mij wees op mijn vele amalgaamvullingen (kwik) en een tarwe- en glutenintolerantie die ik kennelijk had, heb ik na lang ontgiften mijn vullingen laten verwijderen. De bijholteontstekingen waren na vijftien jaar snotteren in een keer voorbij en ik heb sinds acht jaar geen enkele ontsteking meer gehad. Bovendien moest ik er na jaren zelf achter komen dat ik een flinke kattenallergie heb, die ook zijn weerslag heeft op de darmen. De darmen blijven lastig, maar sinds ik geen tarwe meer eet zijn de diarreeaanvallen voorbij.

Reguliere artsen hebben in al die jaren echt helemaal niets voor me gedaan en ik ben daarnaast regelmatig beledigd en uitgelachen door dit soort zelfingenomen mensen. Ik heb artsen ook bij vrienden en familie vreselijk zien blunderen, soms met (bijna) fatale gevolgen. Ik vind het ronduit armoedig dat in een rijk, modern land als Nederland dit niet beter kan. De medische wereld moet dus niet klagen als ze het over alternatieve geneeswijzen hebben, maar de hand in eigen boezem steken. Ik heb het helemaal gehad met de reguliere gezondheidszorg en als de politiek roept dat de kosten hiervan de pan uitrijzen, ben ik niet verbaasd.

Dante Renzulli is inwoner van Groningen.

Bron:  Dagblad van het Noorden 16 oktober 2018

Wie zijn wij

De NVKH is een vereniging van professionele homeopaten. De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben een beroepsopleiding klassieke homeopathie gevolgd van 5 tot 6 jaar en stellen hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. 

Contact NVKH


Nieuwstraat 33
2406 TN Alphen aan de Rijn

T: (0172) 49 95 95 
E: info@nvkh.nl