Terug naar het overzicht


Populaire pijnstiller grootste oorzaak van leverschade


Tal van medicaties veroorzaken leverschade, waarschuwt de AACN, een Amerikaanse vereniging van verpleegkundigen. Soms wordt die schade hersteld, maar soms is de schade permanent en kan het leverfalen en zelfs sterfte veroorzaken.

Veruit de belangrijkste boosdoener is acetaminophen/paracetamol, die verantwoordelijk is voor 46% van alle gevallen van acute leverfalen in de VS. Paracetamol vormt een groot gevaar omdat het vrij verkrijgbaar is bij de apotheek en patiënten soms de veilige dosis overschrijden. De AACN waarschuwt ook dat sommige voedings- en kruidensupplementen evengoed de lever kunnen belasten, hoewel dat veel minder frequent voorkomt.

De lever is het orgaan dat het leeuwendeel van gifstoffen moet verwijderen. De lever is daarom erg kwetsbaar voor schade, ook door korte termijn gebruik van hogere dosissen. Artsen moeten hiermee voldoende rekening houden door aandacht te hebben voor klinische symptomen die hierop kunnen wijzen. Herstel van leverschade is meestal mogelijk, maar soms is de schade onomkeerbaar.

Op het lijstje van potentieel leverbelastende stoffen staan ook niet-steroïdale ontstekingsremmers, bepaalde antibiotica, epilepsiemedicatie, statines, protonpompremmers, methotrexaat, azathioprine en sulfasalazine.

Website: abcgezondheid.nl

Wie zijn wij

De NVKH is een vereniging van professionele homeopaten. De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben een beroepsopleiding klassieke homeopathie gevolgd van 5 tot 6 jaar en stellen hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. 

Contact NVKH

Crown Business Center
Tolnasingel 1 - C21
2411 PV Bodegraven

T: (0172) 49 95 95 
E: info@nvkh.nl