Terug naar het overzicht

Voor mij werkt homeopathie wel


Pier Swierstra schakelde met zijn bedrijf in 2011 om naar biologisch en verving later zijn medicijnkastje met antibiotica door homeopathische middelen. "Dat deed ik met het oog op het scherpere antibioticabeleid."

De Friese, biologisch veehouder Swierstra gebruikt vooral Pyrogenium. Bij uierontsteking komt daar een homeopathische injector bij. "Dat geeft een verzachtende en enigszins bacteriedodende werking. En het stimuleert de doorbloeding van het uier. Zo creëer je een situatie waarin het dier de infectie kan aanvallen en zichzelf kan reinigen."

In de praktijk haalt hij er goede resultaten mee. De factor arbeid is iets groter, terwijl de uitval beperkt toenam. Het vervangingspercentage steeg van 15% tot 20% in de nieuwe homeopathische bedrijfsvoering. Swierstra: "De reden daarvoor is de enkele koe met speenbetrapping die ik heb. Als het slotgat gaat ontsteken komt de melk er niet meer uit. Dan kom ik met homeopathie tekort. Dat melkverlies neem ik dan op de koop toe."

De melkkoeien waren echter snel gewend aan homeopathie. Alleen bij de droge koeien ontging Swierstra het in eerste jaar wel eens wat. "Die dieren stonden buiten in de wei, ver weg. Maar als je geen antibiotica gebruikt, moet je juist scherp zijn en dagelijks controleren. Daarom heb ik een uitloop direct achter de stal gemaakt."

Met jongvee was de opstart lastiger. Met homeopathie steeg de uitval in het eerste jaar van twee naar zeven. Het begin van een zoektocht. Onvoldoende biest bleek het probleem, vooral als een kalf na de geboorte de hele nacht bij de koe gelopen had. "Toen leerde dat ik dat je een kalf met onvoldoende biest er met homeopathie niet doorheen krijgt. Maar dat is nu weer prima onder controle doordat ik in die gevallen sondes gebruik."

'Melk van zieke koeien niet meer weggooien'

Nu, na vijf jaar ervaring wil Swierstra niet meer terug. "Homeopathie is misschien niet bewezen, maar voor mij werkt het wél. Het heeft hier antibiotica echt vervangen en het heeft één groot voordeel: melk van zieke koeien hoef ik niet meer weg te gooien. Dat gaat naar de kalveren."

 

Wie zijn wij

De NVKH is een vereniging van professionele homeopaten. De bij de NVKH aangesloten homeopaten hebben een beroepsopleiding klassieke homeopathie gevolgd van 5 tot 6 jaar en stellen hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. 

Contact NVKH

Crown Business Center
Tolnasingel 1 - C21
2411 PV Bodegraven

T: (0172) 49 95 95 
E: info@nvkh.nl