Ga naar de inhoud
Home » Over Homeopathie » Verloskunde & homeopathie

Verloskunde & homeopathie

Zwangere vrouwen en vrouwen die een kinderwens hebben, voelen vaak een weerstand tegen het slikken van medicatie. Zij vragen zich af of de ontwikkeling en gezondheid van het kind kan worden beïnvloed door wat de moeder inneemt.
Homeopathische middelen kunnen dan een alternatief zijn voor veel klachten bij moeder of kind. Klassieke homeopathie is een belangrijke en veilige ondersteuning bij klachten rondom de zwangerschap, baring, het kraambed en de periode erna.

De indicaties voor de toepassing van homeopathie tijdens de zwangerschap lopen uiteen van zwangerschapsmisselijkheid, jeuk, slaapklachten, blaasontstekingen, rugklachten tot emotionele klachten.

Tijdens de bevalling kunnen homeopathische middelen o.a. bij problemen als angsten, onvoldoende ontsluiting of heftige pijn worden ingezet.

In de kraamtijd kan gedacht worden aan de toepassing van homeopathische middelen bij uitputting, slaapproblemen, borstontsteking, wondverzorging en baby blues.

Een verloskundige bewaakt het natuurlijke proces van zwangerschap en bevalling. De kracht van homeopathie ondersteunt dit natuurlijke proces. Homeopathisch verloskundigen zijn gericht op het totale beeld van de vrouw op fysiek en emotioneel niveau. Zij kijken niet alleen naar de klacht, maar ook hoe de vrouw ermee omgaat, wat verergering of juist verbetering van de klacht geeft, wanneer de klachten optreden, hoe ze zich erbij voelt et cetera. Deze aspecten zijn van belang om een passend homeopathisch middel voor herstel van het lichamelijke en psychische evenwicht voor te kunnen schrijven.

De Vereniging Verloskunde & Homeopathie (VV&H) streeft naar integratie van homeopathie in de verloskunde omdat homeopathie een mooie aanvulling is voor de verloskundige praktijk.