Ga naar de inhoud
Home » Psychische aandoeningen » Autisme & homeopathie

Autisme & homeopathie

Met een goed gekozen homeopathisch middel is het mogelijk de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Dit geldt dan ook voor kinderen met autisme, ADHD, ADD, ODD, PDD-nos, HSP, dyslexie, dyspraxie etc.

Door het kind een passend homeopathisch middel te geven, zie je meestal na enkele maanden belangrijke veranderingen en ontwikkelingen plaatsvinden. Er ontstaat weer ruimte voor ontwikkeling en groei doordat bepaalde belastingen zijn geminderd. Het voordeel van homeopathie is dat homeopathische middelen werken doordat ze het zelf herstellend vermogen activeren. Ook hebben homeopathische middelen geen bijwerkingen. Het homeopathisch middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van het kind. Veel ouders van kinderen met autisme, maar ook volwassenen met autisme, stellen de vraag of homeopathie hen kan helpen met allerlei kwalen die zij hebben. In die zin zijn hun vragen niet anders dan die van andere patiënten.

Mensen met autisme zijn vaak erg gevoelig en soms is er sprake van preoccupatie. Per dag krijgen we een grote hoeveelheid informatie, indrukken en prikkels te verwerken. Dat is vaak voor mensen met autisme extra belastend door hun gevoeligheid. Gevoeligheid voor indrukken van buitenaf zoals geluid, geuren en aanraking, gevoelig voor sfeer en gevoelig voor dat wat ze in hun lichaam krijgen in de vorm van eten, maar ook in de vorm van medicijnen. Door de homeopaat wordt veel tijd en aandacht besteed aan de individuele variaties waarvóór men gevoelig is om het passende homeopathische middel te bepalen. Doordat de homeopathische middelen zo zacht en subtiel werken, worden ze over het algemeen als erg prettig ervaren en goed verdragen.

Een tweede vraag die vaak meeklinkt in een consult is of homeopathie deze mensen kan helpen hun angsten en onvermogen om contact te maken met andere mensen, te verminderen. Dat laatste is natuurlijk heel erg moeilijk. Wel laten ervaringen zien dat het niet onmogelijk is.

Er zijn veel voorbeelden binnen de praktijk dat de ontwikkeling op gang komen tijdens de homeopathische behandeling. Waardoor het contact met andere mensen verbetert. Prikkels beter verwerkt kunnen worden. Men ziet dan vaak dat de neiging zich in de eigen binnenwereld terug te trekken afneemt, er meer interactie met de buitenwereld komt, de spraak toeneemt, het aantal repeterende handelingen afneemt enzovoort. Ook de algemene gezondheid zal verbeteren. De afweer neemt toe, waardoor er minder vaak verkoudheden, griep e.d. zullen optreden.