Ga naar de inhoud
Home » Over Homeopathie » Zo werkt homeopathie

Zo werkt homeopathie

Homeopathie werkt door het zelf herstellend vermogen middels het passende homeopathische geneesmiddel aan te spreken. In de homeopathie geeft men een geneesmiddel dat gelijksoortig is aan de klachten. Hahnemann ontdekte dat het gelijke het gelijksoortige kan genezen (zie ook “Wat is (klassieke) homeopathie?”).
Met andere woorden: Spreek de klacht aan met iets wat een gelijkend effect heeft, dan zorgt de reactie van het organisme er zelf voor dat de klacht verdwijnt doordat de levensenergie weer in beweging komt, een beroep doen op de levenskracht van de patiënt. Deze levenskracht zet het organisme aan tot zelfgenezing.

Wat wordt bedoeld met levenskracht?
Levenskracht is de essentie, de kracht van het leven, we zien in alles de werking ervan. Levensenergie is in overal om ons heen, in de lucht, in het zonlicht, in het voedsel. Hoe dichter bij de bron, ook van dat wat we eten, hoe meer leven iets bevat. Deze levensenergie beïnvloed onze levenskracht. Ook zonder dat u er iets aan hoeft te doen, klopt uw hart, wordt uw lichaam op temperatuur gehouden, sterven uw cellen af en worden er weer nieuwe gevormd. Dit alles wordt gestuurd door de levenskracht. De levenskracht zorgt ervoor dat het lichaam in stand wordt gehouden.

Deze levenskracht zet ook uw afweersysteem in werking. Bij een goede vitaliteit zal het lichaam zonder hulp van buitenaf virussen, bacteriën en dergelijke wegwer­ken. Een klein wondje groeit vanzelf weer dicht.
Als de levenskracht verstoord raakt, ontstaan er klachten. Uw levensenergie stroomt niet meer voluit. U kunt dit bijvoor­beeld merken als u een paar nachten niet heeft geslapen. Uw vitali­teit wordt dan minder. De gevolgen van een verlaagde vitaliteit kunnen per individu verschillen, maar in alle gevallen wordt u vatbaarder voor binnenko­mende, ziekmakende prikkels.

Homeopathie en levenskracht
Een homeopathisch geneesmiddel spreekt de levenskracht aan en stimuleert hiermee het natuurlijke herstelvermogen van de mens. Een verstoring in de energie (= ziekte) wordt door iedere mens anders ervaren. We zijn allemaal uniek. Waar de verstoring in de levenskracht zit mag duidelijk worden na een uitgebreide anamnese. Dit kan bijvoorbeeld zijn, verdriet dat niet meer kan stromen. Dan wordt ook hierop, met de klachten waar u voor komt, op voorgeschreven om zo de levenskracht aan te spreken, uw levensenergie weer te laten stromen en herstel kan plaatsvinden.