Ga naar de inhoud
Home » Over Homeopathie » Homeopathie & reguliere geneeskunde

Homeopathie & reguliere geneeskunde

Reguliere geneeskunde en homeopathie
Ook wel allopathie en homeopathie. Allopathie is een term die vooral binnen de homeopathie wordt gebruikt voor de reguliere geneeskunde. Allopathie is afgeleid van de Griekse woorden allos en pathos. Allos staat voor ‘tegenovergesteld’ en pathos voor ‘lijden’. De geneesmiddelen die de huisarts voorschrijft, werken namelijk tegengesteld aan de klacht. Homeopathie daarentegen werkt met middelen waarvan het geneesmiddelbeeld gelijkend is aan het ziektebeeld dat u laat zien. Homeopathie is dan ook afgeleid van de Griekse woorden homois en pathos. Homoios staat voor ‘gelijksoortig’ en pathos staat voor ‘lijden’.

Geneesmiddelen regulier versus homeopathie
Als u bijvoorbeeld last van maagzuur heeft, krijgt u bij de reguliere geneeskunde een geneesmiddel dat tegengesteld is: een basisch middel dat zuur kan binden. Als u angstig of opgewonden bent, krijgt u een kalmerend middel; zijn de luchtwegen verkrampt, krijgt u iets dat verslappend werkt op de spieren van de luchtwegen, enzovoort.

Een klassiek homeopaat zal een middel voorschrijven waarvan het middelbeeld lijkt op de klachten waar u mee loopt (zie ook “Hoe werkt homeopathie?”). In de homeopathie heeft dat Het gelijke kan het gelijksoortige genezen (Zie ook “Wat is klassieke homeopathie?”).